1. Intervju. Predsednik Kluba: Željko Stanič – Čiko

Le redki boste presenečeni nad našo izbiro. Kdo naj bi začel, če ne najodgovornejša oseba v klubu. Tako je Čiko odgovoril na naša vprapšanja:

Najprej iskrene čestitke za izjemne športne dosežke, skozi vsa ta leta. Največji med vsemi je zagotovo že 30 letni obstoj in uspešno delovanje enega največjih športnih kolektivov na Obali; KMN BRONX ŠKOFIJE. Od kje vam izvira energija in želja skozi vsa ta leta?

Hvala za čestitke. Le te naj ne bodo namenjene le meni ampak vsem, ki so kakorkoli doprinesli k temu, da se klub lahko pohvali s tako dolgo tradicijo in uspešnim delovanjem. Energije in želje mi ni nikoli manjkalo, kvečjemu jo je bilo toliko, da so ostali le stežka sledili temu ritmu. Delo v klubu je vedno bolj zahtevno in je postalo pomemben del mojega vsakdana na katerega se je morala navaditi tudi cela moja družina. Podpora mojih deklet doma je odločilnega pomena, da se lahko razdajam  za dobrobit naše mladine. Dodatno energijo mi dajejo naši mladi igralci, ki se trudijo in iz dneva v dan napredujejo. Želja po uspehih pa je prisotna pri vsakem športniku. Žal sem zadnje čase zaradi zdravstvenih težav manj aktiven na samem igrišču v veteranski ekipi, zato me toliko bolj izpolnjujejo uspešne igre naših ostalih selekcij.

Kako ste zadovoljni z dosežki ob 30. obletnici delovanja kluba, predvsem pa na prvi domači državni naslov, ki ga je osvojila selekcija U15?

Na zadnji skupščini si je aktualni izvršni odbor postavil določene načrte, kateri so med ostalim predvidevali viden napredek v delu z mladimi in osvojitev vsaj enega naslova državnega prvaka. Načrt je izpolnjen, zato sem izjemno zadovoljen. Ne samo z ekipo U15, ki je zasluženo dosegla ta izjemen uspeh, ampak z vsemi selekcijami v klubu. Prepričan sem, da imamo potencial kot noben drugi klub v Sloveniji in, da se bomo v bodoče še veliko krat veselili vrhunskih rezultatov.

Kot alfa in omega tega kluba, ste se odločili da državni naslov selekcije U15 dodatno nadgradite in to poletje razvijete nov projekt FUTSAL LIFE? Komu je namenjen in zakaj ste se odločili za ta precej velik korak na vaši športni poti?

Na naslov državnega prvaka smo čakali 30 let zato nam je vsem ta dogodek dal dodatnega zagona. Nismo se želeli zadovoljiti z narejenim ampak smo se odločili izkoristiti ta uspeh za nadgradnjo vsega do sedaj narejenega. Projekt FUTSAL LIFE je novi način življenja in je kot tak namenjen vsem, najbolj pa našim mladim igralcem. Gonilni sili tega projekta sta Marko Hrvatin in Goran Stanič zato je prav, da več o tem projektu povesta onadva. Prepričan pa sem, da gre za nov inovativen pristop, ki bo zagotovo dal dolgoročne pozitivne rezultate.

Kako ocenjujete razvoj futsala skozi zadnja leta? Kaj najbolj pogrešate v tem športu?

Futsal se razvija zelo hitro. Bolj kot je država razvita bolj je ta razvoj opazen. V Sloveniji se že navadni državljani soočamo s številnimi življenskimi težavami zato se to odraža tudi na športu. Vse kar je v razvitem svetu normalno pri nas na žalost ni. Kljub temu se tudi v domačem okolju futsal razvija. Iz leta v leto prihajajo na plano novi in novi talenti. Kljub številnim oviram je kakovost slovenskega futsala na visoki ravni. To je dokazalo tudi pred kratkim organizirano evropsko prvenstvo v Ljubljani. Desetine tisoč obiskovalcev in izjemno konkurenčna slovenska reprezentanca so dokaz, da futsala nihče več ne more jemati z levo roko. Menim, da ne smemo samo čakati, kaj bodo za nas storili drugi, kot recimo NZS. Tudi sami deležniki v futsalu moramo stremeti k boljši organiziranosti klubov in kakovostnejšem stokovnem delu pa nas bodo tudi drugi jemali bolj resno. Tudi zato smo zagnali projekt: FUTSAL LIFE. Želimo namreč orati ledino in vspodbuditi tudi druge, da grejo po naši poti.

V klubu stavite na delo z mlajšimi selekcijami, tudi članska ekipa je zadnje leto kar dobro pomlajena. Zakaj? Kje vidite še največji skriti potencial?

Odgovor je podan že v samem vprašanju. Največji potencial kluba so mladi domači igralci. Že sedaj je v klubu veliko mladih kakovostnih igralcev, ki bodo ob pomoči svojih izkušenejših soigralcev počasi morali začeti prevzemati odgovornost na svoja pleča. Naš kapetan Nik Zajc je dokaz, da lahko doma ustvarimo vrhunskega igralca, saj je je celotno športno pot od kadeta do reprezentanta prehodil v našem klubu. Verjamem, da bo Nik vzgled ostalim igralcem, da skušajo doseči kar je uspelo njemu. V kadetski in mladinski ekipi danes že nastopajo igralci, ki so v klubu od samega začetka. To je velika prednost, ker že sedaj obvladajo mnogo futsal prvin in prepričan sem, da bodo ustvarili izjemne kariere tudi v članski ekipi vključno z nastopi za državno reprezentanco.

Sodelovanje na mednarodnih turnirjih: Zagreb – Novi Vinodolski, potem pa organizacija mednarodnega turnirja na Škofijah. Kakšne so ambicije, želje, izzivi? Zakaj ste se odločili za tako pot?

Dobre igre vseh selekcij v državnem prvenstvu niso ostale neopažene niti zunaj meja naše domovine. Naše selekcije so postale zanimive organizatorjem mednarodnih turnirjev in festivalov zato je tudi vedno več vabil po udeležbi na njih. Istočasno smo v klubu zagnali projekt FUTSAL LIFE, ki tudi sam predvideva podaljšanje futsal sezone in s tem odpira vrata sodelovanju naših ekip na takih prireditvah. Prepričani smo, da bo merjenje moči v mednarodni konkurenci koristilo našim igralcem in, da bodo te tekme velik izziv za njih. Zagotovo bodo naši fantje uživali na teh tekmovanjih, obenem pa dosegali dobre rezultate in se igralsko in osebnostno razvijali. Sezono bomo zaključili s Summer futsal festom na Škofijah. Tudi to je projekt, ki sta ga zagnala Marko in Goran in bosta o njemu zagotovo povedala še kaj več. Lahko pa povem le toliko, da nam že geografska lega daje to prednost, da smo kot organizator zanimivi za številne ekipe iz Slovenije in zunaj nje in, da bo v naslednjih letih to postal eden največjih dogodkov v državi.

Za konec pa se še dotaknemo prve ekipe. Kaj primanjkuje trenutni ekipi, ki je skupaj že nekaj časa, da se lahko konkretno bori za naslov državnega prvaka? Kdaj bo ta želja uslišana?

Naša članska ekipa je že nekaj let v vrhu slovenskega futsala. Da bi posegla po samem vrhu ji ne manjka dosti, vendar je ta korak tudi najtežji, saj je pogojen s številnimi dejavniki, ki se morajo poklopiti. Na nekatere lahko vplivamo na nekatere pa niti ne. Med drugim je namreč potrebno za naslov prvaka imeti tudi nekaj športne sreče. Med tisto kar lahko sami naredimo spada zagotovo še kakovostnejše in napornejše delo na treningih ter tudi dvig samozavesti igralcev. Menim, da je kar nekaj igralcev v ekipi zelo kakovostnih vendar žal sami ne verjamejo dovolj v svoje kvalitete. Seveda pa je največja razlika med nami in klubi, ki osvajajo zadnja leta naslov državnega ali pokalnega prvaka v financah. Predvsem Litija in nekateri klubi iz štajerskega konca si lahko privoščijo najboljše slovenske kakor tudi vrhunske igralce iz tujine. Tako sestavljenim ekipam je potem težko enakovredno parirati. To se še posebej pozna v končnici, ko je potrebno istega nasprotnika premagati več krat. Že dva kakovostna igralca bi našo mlado ekipo dvignila na nivo, da bi se lahko konstantno borili za naslov prvaka. Za enkrat obalno gospodarstvo oziroma pokrovitelji še niso razumeli, da se da v futsalu z izjemno skromnimi sredstvi narediti vrhunske, evropsko primerljive rezultate. Upam, da jih s časoma uspemo prepričati, da se vlaganje v futsal izplača, saj s tem podpirajo domače igralce, domače talente. Dolgoročno je to zagotovo družbeno bolj odgovorno kot pa podpiranje umetno sestavljenih ekip, ki so same sebi namen. Ko dosežemo še ta preobrat se nam ne bo bati za dobre rezultate.