2. intervju. Goran Stanič – Gi. Odlično se počutim pri delu z vratarji

S projektom Futsal life je znova aktivno vlogo v klubu prevzel tudi Goran Stanič. Z Maretom Hrvatinom sta pripravila novi projekt za mlade igralce Futsala. Kako gleda Gi na ta projekt in ostalo dogajanje si lahko preberete v nadaljevanju.

 

Kako ocenjujete tekočo sezono zgolj iz navijaškega zornega kota? Ste zadovoljni z izkupičkom letošnje futsal sezone?

S sezono sem zadovoljen. Videli smo veliko dobrih tekem v vseh selekcijah. Velik napredek v sami futsal igri mlajših selekcij. Jagoda na torti pa je bila vsekakor osvojitev naslova državnega prvaka selekcije U15. Fante je podprlo neverjetnih 650 ljubiteljev te čudovite igre in skupaj z njimi uživalo in ustvarilo spektakel za zgodovino.

Pravzaprav je sezona šele končala, vi pa že stremite k novim ciljem naproti. Od kje ideja?

Cilji in smer so bili postavljeni že veliko prej. Sedaj samo nadaljujemo zarisano pot. Ne smemo pozabiti, da smo v sezoni, ko praznujemo 30 obletnico kluba in temu je seveda vse podrejeno. Stojimo na prepričanjih, da lahko sami največ naredimo.

Kaj je to FUTSAL LIFE? Kaj zajema?

FUTSAL LIFE, kar pove že samo ime, je neka nova pot, nova smer, STIL ŽIVLJENJA. Želimo ustvariti varno, prijetno, sproščeno okolje, v katerem se bodo fantje razvijali v prvinah futsal igre. Ob tem si želimo, da bodo dosegali čim boljše rezultate, postajali zrele in odgovorne ter seveda spoštovanja vredne osebe.

Kakšne so ambicije in po tiho želje v tem velikem projektu?

FUTSAL LIFE ni ambicija, Futsal life je življenje. Tako zame, kot za vse vključene v ta projekt; upravo, trenerje, starše, igralce, lokalno skupnost, pokrovitelje… Futsal life je JAVNO DOBRO v korist vseh prisotnih, zato pričakujemo napredek v vseh smereh. Trenutni in edini cilj je dohiteti konkurenco.

Kakšen doprinos pričakujete s strani medijev, sponzorjev, simpatizerjev futsala in okolice?

Največji potencial vidimo pri sebi. Nato so tu starši, ki so prva linija FRONTE, pri otrocih, največji navijači, podporniki, zaupniki. Mediji in pokrovitelji podpirajo dobre projekte, zato smo prepričani, da je FUTSAL LIFE dober projekt in si zasluži močno podporo. Vse ostalo bo steklo samo po sebi, mi pa ostajamo na novi poti in pričakujemo podporo.

Svet stoji na mladih. Se strinjate? Kako jih »prepričati« v ta projekt?

Fantje se sami po svoji vesti odločajo za vstop v ta projekt. Moj pogled je tak, da je dovolj kadra za vse športe. Tu je še ogromno rezerve za pridobiti nove privržence tega športa ter jih pravilno preusmeriti v zdravo in urejeno okolje. Na nas je da dobro  delamo ter da ponujamo kvalitetne in raznolike pogoje. Najboljši medij za fante je vsekakor ulica; to je informacija od ust do ust, saj je tudi najbolj iskrena informacija.

Futsal v senci velikega nogometa? Zakaj?

Na to nisem nikoli gledal tako. Sence ni in je ne sme biti, saj je naše poslanstvo kot športnih delavcev, da se fantje razvijajo na vseh področjih. Naša naloga ni da jih prepričujemo da delajo nekaj kar jih ne veseli. So živi in zdravi osebki s svojimi čustvi, in prav je, da se sami s starši odločajo o svoji poti. Mi smo tu samo posredniki. Ob tem jim pomagamo, da se pravilno razvijajo. Ko so z nami se morajo počutiti kot del družine, kar FC BRONX vsekakor je.

Govorice krožijo o različnih mednarodnih turnirjih v Zagrebu, Novi Vinodolski in Banja Luki. Od kje ideja po sodelovanju na tako zahtevnih tekmovanjih in kako ste stopili v stik? Kdo je bil pobudnik za udeležbo na teh mednarodnih tekmovanjih in zakaj?

Ko delaš dobro, to ugotovijo tudi drugi. Kar čez noč postaneš zanimiv, vabijo te, poznanstva se kar odpirajo. Tu se ne smeš ustaviti in ustrašiti. Večina se zapre za par mesecev in preneha delovati. Mi to želimo spremeniti z našim novim projektom, saj bomo aktivni vseh 365 dni na leto. Del tega programa so tudi mednarodni turnirji, pa še mnogo drugih aktivnosti.

 Summer Futsal Fest – kaj pripravljate? Kaj lahko ponudite javnosti in kaj pričakujete?

Eno so želje, drugo realnost. Spet postavljamo temelje dolgoročnega projekta. Želimo si, da tudi drugi zaživijo Futsal Life. SUMMER FUTSAL FEST bo postal kraj druženja ljubiteljev športa in predsvem futsala ter velika promocija tega športa. Tu pričakujemo veliko podporo futsal klubov po Sloveniji. Pravzaprav potrebujemo njihovo podporo, njihovo udeležbo. Ravno zaradi tega, je tu še en projekt, ki je namenjen podpori in združevanju v dobro vseh. Projekt STOPIMO SKUPAJ-SKUPAJ SMO MOČNEJSI, ki si želi povezati futsal klube, lokalne skupnosti, starše in druge športne privržence.

Kje se vidite v futsalu čez par let? Želja po treniranju je ostala?

Niti ne. Počutim se odlično v svoji koži in svoji vlogi. Iščem svoj notranji mir. Težko bi si vzel selekcijo za celo sezono, razlog je predvsem sklop različnih okoliščin. Trenutno sem v celoti predan organizaciji in logistiki v vseh omenjenih projektih. Nikoli se ne ve kako bo naprej. Seveda rad pomagam. Ni mi tuje niti vskočiti na kakšen trening. Še sam pri sebi ugotavljam in se preizkušam, če sem še v igri, saj zagnano predajam svoje dolgoletne izkušnje in svojo filozofijo, tako igralcem kot trenerjem. Moj nov velik izziv že zadnjih par let je delo z vratarji. Tu sem vložil veliko truda, predvsem v razumevanje njihove vloge na igrišču in pomembnosti v ekipi. Največ sem dodelal na treningih, kako trenirati, kje so povezave, kaj so prednosti in slabosti. Na treningih z njimi se počutim odlično! So posebneži, a čudoviti ljudje. Zame osebno, veliki GARAČI.