Evropsko prvenstvo presežkov je za nami. Kakšen bo učinek na slovenski Futsal?

Ko je Slovenija pred leti dobila organizacijo Futsal Euro 2018 ga ni bilo junaka, ki bi si upal napovedati tako uspešnega prvenstva. Zagotovo bi lahko prej našli številne skeptike, ki so se spraševali kaj nam je tega sploh treba. UEFA, katero trenutno uspešno vodi naš Aleksander Čeferin pa ni ničesar prepuščala naključju. Skupaj z Nogometno zvezo Slovenije je tako pred kot med prvenstvom vse izpeljala profesionalno in na nivoju. Tako je bilo tudi na prejšnjih prvenstvih tako, da do tu niti ni bilo za pričakovati kakršnih koli presenečenj.

Tisto kar daje dušo prvenstvu so kakovostne tekme in navijači. V teh dveh elementih pa je prvenstvo v Sloveniji preseglo vsa dosedanja prvenstva. Dejstva, da dvorana Stožice ni največja dvorana v kateri se je do sedaj odvijalo prvenstvo, kakor tudi, da je naša reprezentanca končala s tekmovanjem že v 1/4 finalu, kar pomeni, da smo zaradi tega ostali vsaj brez še enkrat razprodane dvorane niso dovolila, da bo podrli rekord v skupnem obisku celotnega prvenstva. Tovrstne rekorde so na prejšnjih prvenstvih dosegali le na račun obiska tekem domačih reprezentanc, medtem pa so dvorane na tekmah “manj zanimivih” reprezentanc samevale.

Na veselje vseh deležnikov v slovenskem futsalu je Futsal Euro 2018 v naši državi ustvaril pravo futsal euforijo, ki je trajala od razprodane uvodne tekme slovenske reprezentance do raprodanega finala, kjer naše reprezentance sploh ni bilo. Vmes se je zvrstilo 20 tekem katere si je ogledalo 101.934 gledalcev kar je neverjetnih 5.097 povprečno na tekmo. To so številke, ki se zdijo neverjetne toda vsak, ki si je tekme ogledal v živo ali pa v (ravnotako izvrstno gledanem) prenosu na Sport klubu je lahko videl, da je v dvorani tudi na “manj” pomembnih tekmah bilo prisotnih nekaj tisoč obiskovalcev.

V dvorani je ves čas vladalo izvrstno vzdušje h kateremu so pomemben delež doprinesli tudi igralci dvanajstih reprezentanc s svojimi navdušujočimi igrami. Prvenstvo v Sloveniji je imelo še nekaj pozitivnih značilnosti. Na futsal igrišču se je poleg že znanih velesil Španije, Portugala, Italije, Rusije in drugih na novo predstavilo nekaj pomembnih reprezentanc iz velikega nogometa (Francija, Poljska, Romunija) kar bo temu športu ob dejstvu, da v ta krog z velikimi koraki vstopata tudi Anglija in Nemčija zagotovo dalo dodatnega zagona.

Številni ljubitelji futsala iz Slovenije in tujine so imeli kaj videti. Videli so portugalskega čarovnika Ricardinha, ki je na koncu znova postal MVP prvenstva, številne vrhunske brazilske igralce v različnih reprezentancah, videli smo Slovenijo, ki brez tujih okrepitev lahko parira vsem evropskim velesilam, videli smo izvrstno reprezentanco Kazakhstana z odličnima vratarjem Higuito in igralcem Douglasom. Ne nazadnje smo dočakali kar smo potihem skoraj da vsi želeli. Konec vladavine Španije in prvi naslov za Porugalsko.

Zagotovo lahko na prvenstvu najdemo tudi kakšne pomanjkljivosti, le te pa so večinoma povezane z dejstvom, da si najbrž nihče ni pričakoval tako velikega obiska. Več gostinske ponudbe v in izven dvorane bi zagotovo skrajšalo čakalne vrste in prineslo še kak dodaten evro v blagajno organizatorja. Dober primer kako se temu streže je bilo evropsko prvenstvo v rokometu na Hrvaškem, ki se je zaključilo tik preden se je to v futsalu pričelo.

Prvenstvo je za nami, spomini so še vedno vroči in zdaj je napočil čas, da se tudi krovna zveza zdrami in nastalo euforijo izkoristi za pomoč domačim futsal ligašem, kateri so najpomembnejši deležniki za razvoj tega športa v Sloveniji. Sami klubi malega nogometa imajo dokaj omejene možnosti samostojnega nastopa na trgu, saj gre večina zadev izključno preko NZS-ja zato je njena dolžnost, da s strokovnim aparatom, ki ga premore iztrži čim več iz pravkar končanega prvenstva in pomaga; tudi finančno, slovenskim futsal klubom. Futsal v Sloveniji ima tradicijo in kakovost in, če bo NZS ta šport začutila kot priložnost ne pa kot konkurenco nogometu, potem je pred futsalom tudi svetla prihodnost, ki bo v ponos krovni organizaciji in celi državi tako, kot je vsem lahko v ponos Futsal Euro 2018 Slovenija.