Intervju. Marko Hrvatin – Mare. Česarkoli se lotim želim biti najboljši

Nadaljujemo serijo naših intrvjujev. Potem, ko smo obdelali splošne zadeve in projekt Futsal life so zdaj na vrsti tudi podrobnosti v zvezi s 1. Summer futsal festom Koper 2018. Veliko o tem projektu in marsičem drugem bo povedal gonilna sila tega dogodka Marko Hrvatin – Mare.

Marko, letošnja sezona se je za Bronxe končala pred mesecem dni, a futsala v Istri kar ni in ni konec. Za mesec julij pripravljate 1. Summer futsal fest. Najprej, od kod energija?

Energija izvira iz novega projekta FUTSAL LIFE. Že samo ime pove veliko. Odločili smo se, da naredimo korak naprej v samem razvoju in prepoznavnosti tega športa na Obali. Razlog je preprost, svet stoji na mladih in njim je potrebno posvečati veliko pozornosti in jim nameniti kvalitetne treninge, da se lahko razvijejo v prave futsal igralce. Zavedamo se, da pot ni lahka, a pripravljamo ogromno aktivnosti in športnih dogodivščin. Udeležujemo se mednarodnih turnirjev v Zagrebu in Novem Vinodolskem, vabljeni smo v Banja Luko in nenazadnje v mesecu juliju organiziramo pravi futsal spektakel – 1. Summer futsal fest v Sloveniji. Športne, predvsem pa futsal zabave, v Istri to poletje vsekakor ne bo manjkalo.

Na Škofijah veliko časa posvetite promociji tega športa. Nenazadnje je vsako leto meseca decembra organiziran podoben futsal teden, ki privabi veliko število ekip. Vi želite s poletnim tednom futsala nadaljevati s tem. Čigava je ideja?

Ideja izvira iz moje mladosti. Spominjam se vseh mednarodnih turnirjev, ki smo se jih udeležili. To so bili vsekakor najlepši časi moje športne poti, saj sem kot otrok cel teden čakal in razmišljal, kdaj bo vikend in s tem mednarodni turnir na sporedu. Tako sem se odločil, da bom naredil še nekaj več, tokrat za otroke. Temu primeren je program Summer futsal fest, ki sem ga zasnoval na svoj poseben način. Tisti, ki me poznajo, se zelo dobro zavedajo, da česarkoli se lotim, želim biti v tem najboljši. In temu primerno, v sodelovanju z mojim klubom KMN BRONX ŠKOFIJE, potekajo tudi priprave na največji športni spektakel. “Naši” otroci si to vsekakor zaslužijo.

Koliko pomenijo za mlade fante taki turnirji?

Z vsem spoštovanjem do različnih tekmovanj, vendar osebno mislim, da so taki mednarodni turnirji nekaj več. Mislim, da se vsi strinjajo z mano, da je velika razlika, če skozi celotno sezono igraš proti istim ekipam, kjer praktično vsak pozna vsakega, v primerjavi z močnim mednarodnim turnirjem, kjer pričakujemo okoli 100 ekip v vseh selekcijah. Takih dogodkov, predvsem v futsalu, manjka.

Če se spomniva vaših futsal začetkov… So bili taki turnirji tudi v vaši mladosti, ali bi si jih že takrat želeli več?

Če se na kratko dotaknem svojih začetkov, so ti najbolj povezani z velikim nogometom. Takrat je bilo ogromno turnirjev, vendar je bil futsal za mlajše zelo slabo razvit. Vsi otroci so trenirali velik nogomet, a se vseeno udeleževali vseh turnirjev. Tokrat je moj namen združiti otroke, ki se ukvarjajo z velikim nogometom in futsalom ter jim omogočiti skupno sodelovanje na močnem mednarodnem turnirju, ki bo kar pri nas na Škofijah. Če postavimo močne temelje in uspemo združiti oba športa hkrati, potem lahko v prihodnosti računamo na nekaj izjemnega. To je tudi moja velika želja.

Vemo, da je na Primorskem – konkretno v Istri – nekaj takih športnih dogodkov. Morda najbolj razširjen je Eurofest. Gre za rokometni spektakel, ki poteka celoten teden ravno poleti. Si želite iti po poti Toneta Bariča in njegove ideje Eurofesta?

Eurofest je že znan rokometni spektakel, ki vsako leto privabi ogromno ekip iz tujine. Ima ime in tradicijo, kar je ogromnega  pomena. Lagal bi, če bi rekel, da si ne želimo podobne športne poti, a vendar pri tem želim imeti tudi nekaj »svojega«. Vsekakor bi bilo dobrodošlo, če bi k nam prišle ekipe iz tujine – tudi na morje in sonce – in bi lahko združili vse turnirje skozi teden. A to so želje, ki se ne uresničijo kar čez noč. Mi smo svojo idejo javno predstavili in to poletje jo bomo tudi izvedli. Kakšen bo odziv, kako bo javnost to prenesla, kdo nas bo pri tem želel podpreti, pa bomo videli skozi čas.

Če se osredotočiva na tehnično plat. Kako je vse skupaj zastavljeno, od kdaj do kdaj bodo prijave odprte in kaj je tisto, kar morajo ljubitelji futsala oz. tisti, ki se želijo prijaviti, vedeti?

Summer futsal fest ima vse možnosti, da postane veliki tradicionalni futsal spektakel, saj promovira mednarodne turnirje vseh selekcij. Ker je veliko povpraševanja iz različnih koncev Slovenije in iz tujine, je potrebno vedeti, da so prijave odprte že od začetka maja ter da je prijavljenih ekip vedno več. To je pomembno, saj so turnirji za vsako selekcijo številčno omejeni. Vsaka selekcija od U7 do U19 ima turnir v enem dnevu, tako da omogoča sodelovanje na turnirju tudi ekipam, ki prihajajo iz bolj oddaljenih krajev.

Računate tudi na mednarodno udeležbo – zasedbo ekip iz sosednjih držav?

Vsekakor. Nekatere ekipe iz bližnje Istre so že potrdile sodelovanje, veliko je tudi govora o zelo močnih ekipah iz okolice Zagreba. Tukaj ne gre pozabiti na bližnjo Italijo in njihov podmladek, ter na nekatere prijatelje iz področja širšega Balkana (Srbija, BIH), ki si zelo želijo sodelovanja na turnirju. Kljub temu je  v tem trenutku še prehitro, da bi karkoli napovedali.

V koliko starostnih kategorijah bodo igrali? Koliko ekip pričakujete?

Gre za 10 različnih kategorij, 10 posameznih turnirjev, od U7, U9, U11, U13, U15, U17, U19, članov, veteranov in ženskih ekip. Članski del turnirja, je turnir s posebnim povabilom, saj gre predvsem za promocijo futsala in željo, da se vsi najboljši futsal mojstri udeležijo tega dogodka. Iskreno pričakujemo od 8 do 12 ekip v posamezni selekciji. Če bo na turnirju sodelovalo 100 ekip, bo moj 1.SUMMER FUTSAL FEST ocenjen kot odličen.

Pripravljate tudi kak spremljevalni program?

Spremljevalni program je del samega dogodka. Celoten teden bo podrejen otrokom in igranju futsala. Cilj samega dogodka je nagraditi čim več otrok. Tako bomo imeli cel kup novosti in posebnih nagrad, predvsem za najmlajše. Te so najlepši gol, najlepši dribling, najbolj simpatičen igralec po izboru navijačev, … Futsal Fest lahko uspe le, če je vse organizirano na nivoju. Pripravljeno bo vse, od glasbe, hrane in pijače, do drugih aktivnosti. Želimo si predvsem animirati najmlajše.