Na Škofije se vračamo kot najboljša ekipa v občini Koper

V teh dneh Bronxi zaključujejo z drugo sezono, ko so namesto na Škofijah z vsemi selekcijami trenirali in igrali tekme v Kopru. Ker se konec avgusta vračamo v našo dvorano Burja je prav, da se ozremo nazaj in naredimo povzetek dveletnega dogajanja.

Junija 2021 je bila dvorana Burja namenjena nadomestnim prostorom za izvajanje pouka dela učencev OŠ Škofije v času gradnje nove šole. Čeprav smo se vsi veselili nove šole smo se obenem zavedali, da bo pomanjkanje velikih zaprtih športnih površin v Mestni občini Koper povzročilo veliko težav vsem, ki so uporabljali dvorano na Škofijah kakor tudi uporabnikom ostalih dveh dvoran v MOK. Žarek upanja, so dale obljube, da bo na igrišču za dvorano na Škofijah postavljen športni balon  s potrebno infrastrukturo, kateri bi omilil težko situacijo vsaj pri mlajših selekcijah tako našega kluba kot tudi pri številnih ostalih uporabnikih dvorane. Po nekaj mesečni negotovosti in premikanju končnih terminov postavitve balona je le postalo jasno, da ta projekt ne bo realiziran in, da bo potrebno celoten program kluba naslednji dve leti izpeljati v Kopru.

Že tako prenatrpani dvorani OŠ Koper in Arena Bonifika nam seveda nista mogli ponuditi optimalnih pogojev za delo. Še najmanjša težava so bile tekme, saj smo se ob zglednem sodelovanju z ostalimi klubi uporabniki in vodstvi dvoran uspeli uskladiti, da so bili pogoji za tekme dobri. Če damo na stran dejstvo, da je članska ekipa trenirala malo v eni malo v drugi dvorani in v enem terminu koristila zgolj polovico igralne površine potem lahko rečemo, da so tudi člani imeli koliko toliko “normalne” pogoje za delo. Tega pa ne moremo reči za vse štiri naše mlajše selekcije, ki so v tej zgodbi največ izgubile. Zgolj dva termina tedensko na samo 2/3 igrišča v katerih sta skupaj trenirali selekciji U13 in U15 ter skupaj selekciji U17 in U19 v povezavi z neugodnimi urami treningov so nam prinesli nemalo težav. Slednje so se na začetku odrazile predvsem v padcu motivacije za delo, kasneje pa tudi z občutnim osipom med udeleženci. Tako smo v dveh letih izgubili večino mladih igralcev iz Škofij in okolice, ki so prej predstavljali jedro naših ekip. K sreči smo nekaj izpada pokrili z otroki iz Kopra vendar to ne odtehta dejstva, da bomo s povratkom na Škofije morali dobro zavihati rokave, če bomo želeli naše domače otroke znova zainteresirati za futsal.

Kljub vsem težavam smo uspeli “preživeti” in z vsemi štirimi mlajšimi selekcijami izpeljati obe sezoni. Res, da so rezultati nekaterih selekcij bili pod nivojem, ki smo ga bili vajeni prejšnja leta vendar v danih pogojih niti ni moglo biti bolje. Ne glede na vse pa se lahko pohvalimo tudi z nekaj vrhunskimi dosežki. Zagotovo je na prvem mestu naslov državnih prvakov selekcije U19 v sezoni 2021/2022. V isti sezoni se je zelo izkazala tudi selekcija U13, ki je sicer zasedla nehvaležno 4 mesto, zato pa je ista ekipa v pravkar končani sezoni 2022/2023 že zaigrala v velikem finalu in na koncu postala srebrna.

Zanimivo in polno preobratov je bilo tudi dogajanje v članski selekciji. Prva sezona na “gostovanju” v Kopru je bila izjemno zahtevna in ena težjih v zgodovini kluba. Boj za obstanek v 1 ligi praktično do zadnjega kroga je bil stresen tako za igralce kot za trenerje, vodstvo kluba in navijače. Ne glede na zahtevno situacijo, v klubu ni bilo nobene panike, kar se je na koncu izkazalo za pravilno, saj so se fantje v zaključnem delu prvenstva zbrali in vse dvome o obstanku rešili sami na igrišču.

Sezona 2022/2023 je prinesla popolnoma drugo sliko. Naša ekipa se je suvereno uvrstila na zaključni turnir pokala. Uvrstitev med štiri najboljše pa je bil tudi končni dosežek, saj v 1/2 finalu ni uspela izločiti Dobrepolja, kar zagotovo lahko štejemo kot manjši spodrsljaj, saj so po žrebu želje vseh bile uvrstitev v veliki finale. Tudi v prvenstvu so Bronxi kazali dobre igre, ki so svoj vrhunec dočakale v 1/4 finalu, ko so rumeno modri po dveh izjemnih tekmah izločili primorskega rivala iz Kobarida. Žal pa nam splet okoliščin v nadaljevanju nikakor ni šel na roko. Številne poškodbe in bolezni predvsem pa kartoni so tako razredčili našo ekipo, da je trener Pertič na določenih srečanjih imel velike težave sploh zbrati dovolj igralcev za tekmo. V 1/2 finalu z Dobovcem tako nismo imeli nobenih možnosti za presenečenje. Ostal nam je boj za tretje mesto z Meteorplastom iz Ljutomera. Čeprav še vedno močno zdesetkani so naši fantje pokazali spodobno igro. Tako na domači kot gostujoči tekmi so imeli dovolj priložnosti, da bi strli močnega tekmeca, ki pa je na koncu le vnovčil svoje kvalitete in osvojil 3 mesto, Bronxi pa nehvaležno četrto.

Četrto mesto v pokalu in prvenstvu je lep uspeh, ki pa vedno prinaša nekaj grenkobe, saj so le pokali in medalje tisto kar športnikom nekaj pomenijo. Kljub temu je potrebno zadeve pogledati tudi nekoliko širše. V splošni stagnaciji obalnega športa je namreč 4 mesto Bronxov v prvenstvu celo najboljša uvrstitev katerekoli članske ekipe v sezoni 2022/2023 med vsemi klubi v kolektivnih športih na obalno kraškem področju in seveda posledično tudi v Mestni občini Koper. To vseeno priča, da smo Bronxi na pravi poti in, da s povratkom v svojo dvorano ta pot lahko pelje zgolj še navzgor.

Verjamemo, da bo prenovljena dvorana na Škofijah, ki bo v drugi polovici avgusta zasijala v popolnoma novi podobi, dodatna motivacija za vse naše igralce vseh starostnih kategorij in, da se bomo skupaj z našimi navijači, katere smo v Kopru močno pogrešali, kmalu veselili novih uspehov.