Sporni zadetek odločil mladinski derbi med Bronxi in Silikom

Mladinski derbi med Bronxi in Vrhniko je izpolnil pričakovanja, žal pa ga je odločil zadetek do katerega ne bi smelo priti, saj sta sodnika, ki sta sicer svoje delo v ostalem delu tekme opravila kar solidno, pred drugim gostujočim golom spregledala kar dve situaciji, ko bi morala odreagirati in igro prekiniti ter s tem grobo oškodovala domačo ekipo. Verjamemo, da to ni bilo namerno vendar je vseeno škoda, da je tako kakovostna tekma epilog dobila na sporen način.  V sodniški organizaciji se bodo morali čim prej zavesti, da je kar nekaj ekip, ki sodelujejo v letošnji mladinski futsal ligi izjemno močnih in, da dvoboji med njimi dosegajo kakovostni nivo 1. SFL. Temu dejstvu bodo morali slediti tako s samim delegiranjem kakor tudi pristopom sodnikov do tekem.

Glede na novi sistem tekmovanja v končnici v katero bi se realno morali uvrstiti obe ekipi, sama tekma ni odločala o čem zelo pomembnem. Kljub temu so igralci obeh zasedb derbi odigrali zelo zavzeto in borbeno. Medtem, ko so gostje nastopili v popolni postavi so imeli domači precej težav s sestavo ekipe. Glede na tekme odigrane jeseni sta manjkala Rakar in Omčikus. Kuzmanovič in Ličen sta šele pričela s treningi. Žiga Mrak Kneževič pa je bil poškodovan na klopi le kot moralna podpora soigralcem.

Dogajanje na tekmi je bilo tako pestro, da nima smisla opisovati vseh nevarnih strelov, lepih preigravanj, vratnic in obramb vratarjev. Vse to si lahko še vedno ogledate na tej povezavi. Zagotovo pa moramo nekaj besed nameniti obema vratarjema. Tako Nik Plestenjak kot Andrej Baruca sta dokazala, da sta izvrstna mlada vratarja, saj sta zaustavila številne nevarne strele. Še posebej razpoložen je bil Baruca, mimogrede še vedno član selekcije U17, kateri je realno imel nekoliko več dela od “sotrpina” na drugi strani igrišča. S svojimi obrambami je izkazal resno kandidaturo za prvega vratarja mladinske reprezentance v naslednjih sezonah.

Kot že zapisano se bomo v nadaljevanju osredotočili le na najbolj pomembne dogodke tekme. Uvodnemu pritisku Silika je sledila prva izjemna priložnost domačih. V 3 minuti tekme je Toplikar odvzel žogo na sredini igrišča in jo sam popeljal proti gostujočim vratom. Namesto, da bi žogo podal Stanišiču, ki je sledil njegovi akciji se je odločil zaključiti sam vendar je žal žogo poslal nekaj centimetrov mimo vratnice. V 6 minuti Stanič nekoliko s strani sam pred Plestenjakom; slednji brani. Le minuto kasneje izjemna priložnost Silika. Najprej vratnica nato pa žoga do osamljenega igralca in praznim golom. Ko smo že vsi videli zadetek, je od nekod požrtvovalno vdrsal Kuzmanovič in izbil žogo praktično z golove črte. V 17 minuti nova vratnica Silika nato pa tudi vodilni zadetek. Po lepem preigravanju po levi strani je ostra podaja pred domača vrata dobesedno zadela Žiga Franka in se odbila v gol. Sledila je priložnost Bronxov. Strel Kuzmanoviča Plestenjak Brani. Pred iztekom polčasa podobna situacija kot v 3 minuti. Toplikar je znova odvzel žogo in se odpravil proti vratom. Tokrat je njegov strel nekoliko s strani ukrotil Plestenjak. Tudi tokrat bi mogoče naredil bolje, če bi podal na drugo vratnico osamljenemu Cupinu. Do piska sirene še dva nevarna strela gostov, oba za malo mimo vrat.

Drugi polčas so domači v želji po izenačenju pritisnili na goste na njihovi polovici. To je Vrhničanom odpiralo prostor za nevarne protinapade. Slednji so obrodili z nekaj situacijami, ko se je moral Baruca zelo izkazati. Še vsaj dva krat pa so zadeli tudi okvir vrat. Naslednji zadetek smo dočakali v 31 minuti. Gre na začetku omenjen sporni dogodek, ki se je na koncu izkazal tudi kot odločilni trenutek srečanja. Dogajanje je na posnetku zabeležno od 1.11.00 dalje. Gostje so odvzeli žogo na sredini igrišča in jo podali na levo stran.  Med tem je na desni strani igralec številka 7; Tod Ciuha s hrbta zrušil Filipa Toplikarja, ko se je slednji vračal v obrambo. Istega igralca Silika je nato žoga po obrambi Baruce zadela v roko ter se odbila do osamljenega Tobija Kavčiča, ki je neoviran zadel. Za trenutek so vsi na igrišču obstali čakajoč na pisk sodnikov vendar slednjega ni bilo ne za prekršek ne za roko. Čeprav opravičeni, protesti domačih niso zalegli, le rumeni karton si je prislužil trener Blaževič. 

V nadaljevanju so domači še nadalje želeli doseči zadetek za priključitev, prvo priložnost pa so znova beležili gostje. Znova se je žoga odbila od vratnice. V končnici so Bronxi, obremenjeni tudi s petimi prekrški, poiskusili še z vratarjem v polju. V tej vlogi je bil Aleksander Stanič, kateri se je v dveh primerih izkazal tudi kot odličen vratar. S tako igro so si lepo priložnost priigrali v 39 minuti. Strel Kuzmanoviča je obranil Plestenjak, ponovni poiskus Lična pa je izbil eden izmed igralcev Silika. Isti dvojec domačih je nekaj trenutkov kasneje sodeloval tudi pri zadetku. Ličen je lepo podal do Kuzmanoviča, slednji pa ukanil Plestenjaka s strelom med nogama. Za kaj več je domačim zmanjkalo časa tako, da so se gostje veselili prestižne zmage.

Statistika tekme.

Naslednji konec tedna bo za Bronxe v znamenju potovanj v Ljutomer. Tako člani v petek, kot mladinci v nedeljo se bodo pomerili z ekipo Tomaž Šic bar.